Normalna lub neutralna wartość pH wynosi 7. O środowisku zasadowym mówimy, jeśli pH jest większe niż 7. Zakwaszenie występuje, gdy wartość pH jest mniejsza niż 7.
Normalna wartość pH w ludzkiej krwi waha się między 7,28 a 7,45 (tj. lekko zasadowa). Z drugiej strony wartość pH innych płynów ciała jest bardzo różna i waha się od 1 do 8. Na przykład w soku żołądkowym wynosi 1-2, a w moczu 4 – 8.
Ze względu na endogenną produkcję kwasów trawiennych, metabolizm rozumiany jako proces trawienia ma odczyn kwaśny. I tu zachodzi potrzeba wyrównywania równowagi między odczynem kwaśnym w narządach trawiennych a zasadowym środowiskiem potrzebnym do funkcjonowania innych tkanek i krwi.
Na utrzymanie wartości pH ( równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie) pracują gównie płuca i nerki, ale także narządy trawienne (zwłaszcza żołądek i wątroba/woreczek żółciowy). Żołądek odgrywa w tym kluczową rolę. Przed i podczas przyjmowania pokarmu wytwarza bardzo silny kwas żołądkowy. Natomiast stymulowana trzustka, aby uzyskać balans uwalnia później najsilniejszą zasadę – wodorowęglan do jelita cienkiego. Ponieważ żołądek jest bardzo podatny na brak odpowiedniego nawodnienia oraz stres, często na te dwie negatywne kwestie reaguje zaburzeniami swojej funkcji. Prowadzi to do upośledzenia produkcji kwasu – jest on nadmiernie wydzielany np. bez przyjmowania pokarmu (np. zgaga lub zapalenie żołądka ) lub niewystarczającej produkcji kwasu podczas jedzenia (uczucie ciężkości przy jedzeniu pokarmów bogatych w tłuszcz i białko).
Zakwaszenie organizmu pojawia się na skutek diety zbyt obfitej w proteiny, białka pochodzenia zwierzęcego, fermentacji cukru w jelitach, gdy jest go zjadane za dużo!, jedzenia owoców wieczorem, a także przyjmowania zbyt małej ilości płynów, braki minerałów i intensywnie przeżywany stres.
Oznaki, które mogą świadczyć o zakwaszeniu organizmu
- nadkwasota w żołądku, refluks
- paradontoza
- zespół jelita drażliwego
- przewlekłe zmęczenie, potrzeba snu
- przedwczesne starzenie się
- nawracające zapalenie zatok
- wrażliwość na ból
- bóle stawów, bóle mięśni, sztywność
- łatwość przeziębiania się, zaburzona odporność
- nawracające stany zapalne oskrzeli, astma
- wysypki, egzema, zaczerwieniona skóra
- zapalenia pęcherza, narządów płciowych
- cysty w jajnikach, problemy z prostatą
- nagłe pocenie się, nocne poty
- zaburzenia snu
- niemoc pójścia do przodu (emocjonalnie)
W ramach analizy stopnia zakwaszenia należy sporządzić dobowy profil wartości pH moczu. pH moczu należy mierzyć z próbek moczu oddawanego przez cały dzień : od momentu wstania z łóżka i następnie za każdym razem, gdy korzysta się z toalety.
Do pomiaru należy użyć moczu ze środkowego strumienia : 1. Przygotować paski testowe z papierka lakmusowego (dostępne w aptekach) 2. Rozpocząć oddawanie pierwszego strumienia moczu, następnie 3. na krótko zmoczyć paski testowe w moczu ze środkowego strumienia, 4. Po krótkim czasie schnięcia, odczytać odbarwienie paska testowego ze skalą na opakowaniu. Porównaj kolor, który uzyskany został na pasku z skalą z opakowania pasków testowych i zapisz odnalezioną wartość liczbową. Pasek testowy można następnie wyrzucić do kosza.
Poranny mocz jest zawsze bardziej kwaśny a w czasie dnia powinien być neutralny lub lekko zasadowy. Jeśli zauważysz, że Twój mocz przy każdym pomiarze jest kwaśny, a jego pH ma około 5.0 -5.5, możemy mówić o poważnym zaburzeniu i zakwaszeniu organizmu.
W ramach dokumentacji kilkudniowej należy spisać czasy pomiaru wartości pH oraz posiłki, w tym wszystkie przekąski pomiędzy nimi, do oceny ich wpływu na zakwaszenie organizmu.
Terapia odkwaszająca będzie polegała na stosowaniu się do zaleceń diety alkalicznej, które znajdziesz poniżej oraz różnych kąpieli alkalicznych ( np. sól Meine Base, soda oczyszczona) lub picia naparów ziołowych alkalizujących (np. mieszkanki herbaty – odkwaszające, koper włoski, mięta, pokrzywa ).
Możesz też przyjechać do Bio Clinic na indywidulany program zabiegów odkwaszających, który bardzo przyspieszy Twój powrót do zdrowia i poprawić zdolności regeneracyjne.
Jest to bardzo ważne, ponieważ, zakwaszenie organizmu może doprowadzić do choroby praktycznie w każdym narządzie, a także możesz doświadczyć nagłego starzenia się i nadmiernej degeneracji tkanek. Długoterminowym efektem zakwaszenia jest dekalcyfikacja kości ( prowadząca do osteoporozy), a z drugiej strony odkładanie się wapnia w żyłach, mięśniach, torebkach stawowych i tkance łącznej co prowadzi do „zesztywnienia”.
Co więcej hormony szczęścia – endorfiny, mogą działać tylko w środowisku zasadowym.
Jeśli Ty lub ktoś w rodzinie zmaga się z problemem natury psychicznej – obniżonego nastroju, nie ma w sobie radości, jest przygnębiony, nerwowy lub myśli w koło i ciągle rozpamiętuje stare wydarzenia, kompleksowym podejściem w Bio Clinic jesteśmy w stanie pomóc i przywrócić radość życia.
W celu zapobiegania nadmiernemu zakwaszeniu pamiętaj o piciu codziennie odpowiedniej ilości płynów, głębokim relaksującym oddychaniu i odpowiedniej długości śnie, ruchu oraz zbalansowaniu diety pod względem produktów mających właściwości zakwaszające i alkalizujące.
Istotna jest codzienna suplementacja magnezu, cynku i selenu.
-
Pokarmy alkalizujące – zalecane
jabłka, ananas, morele, banany, truskawki, gruszki, jeżyny, truskawki, figi, granaty, jagody, porzeczki, owoce khaki, wiśnie, kiwi, kumkwaty, liczi, mandarynki, melony, mango, śliwki mirabelkowe, nektarynki, brzoskwinie, śliwki, pigwy, rodzynki, agrest, winogrona, suszone owoce, cytryny, bakłażan, awokado, kalafior, brokuły, burak ćwikłowy, papryczki, kapusta pekińska, świeży groszek, koper włoski (również jako herbata), wiosenne cebule, jarmuż, ogórek, marchew, korzeń selera, dynia (wszystkie rodzaje), por, boćwina, rzepa naftowa, oliwki, papryka, pasternak, korzeń pietruszki, burak czerwony, czerwona kapusta, szalotki, czarna rzodkiew, kapusta biała, zielona, seler, słodkie ziemniaki, słonecznik, cukinia, słodki groszek
-
Pokarmy zakwaszające do unikania
wszystkie produkty mięsne i wędliniarskie, zupa mięsna, ryba, skorupiaki, musztarda i ocet, wszystkie rodzaje sera, twaróg, niskotłuszczowe produkty mleczne i mleko pasteryzowane, białko jaja, rośliny strączkowe, szparagi, różowa kapusta, karczochy, wszystkie orzechy (z wyjątkiem migdałów i świeżych orzechów włoskich), napoje gazowane (w tym woda mineralna), produkty pełnoziarniste, wszystkie słodycze, lody, wszystkie produkty z białej mąki (w tym ciemne pieczywo i bułki), makaron, zboża, biały ryż, utwardzone, rafinowane tłuszcze i oleje, zwykła margaryna, tanie oleje do sałatek, ziarna kawy i czarna herbata, gazowane i słodzone napoje, cola i alkohol